Je huis warm houden doe je zo

Temperaturen schieten op steeds meer plekken onder de nul. De maand december is net begonnen, maar de winterse temperaturen laten niet langer op zich wachten. In alle huishoudens staat de verwarming al te loeien en we trekken alle truien uit de kast. Geen beter moment dan nu om een aantal handige tips te delen om je huis lekker warm te houden.

1. Rolluiken

Door gebruik te maken van gordijnen,rolluiken of zelfs een combinatie van beiden. Door de ramen af te sluiten kun je gemakkelijk warmte binnen houden. Dan staat de kachel niet voor niets te branden. Daarbij brengt het ook nog eens veel sfeer in huis, waardoor het al snel warmer aanvoelt. Heb je nog een raambekleding? Stap dan snel in de auto om het aan te schaffen!

2. Kaarsen

Ook kaarsen geven warmte af. Ze zullen de verwarming niet vervangen, maar ze warmen toch zeker wat op. Vooral ruimtes als het toilet en de badkamer zijn erg goed te verwarmen door middel van één of twee kaarsen. Daarnaast is het ook gewoon heel gezellig in een donker huis en met een geurkaarsje ruikt het ook nog eens enorm lekker.

3. Afsluiten

Sluit zoveel mogelijk ramen en deuren tussen ruimtes af. Dat je de ramen dichthoudt is logisch, maar ook deuren zijn zeker van belang. De badkamer blijft bijvoorbeeld langer warm als de deur dicht is en dat geld net zo goed voor de woonkamer en andere ruimtes in je huis. Voor de slaapkamer geld dit dan weer niet. Onder de dekens is het namelijk lekker warm, dus een frisse slaapkamer slaapt fijner en de kans is ook groter dat je dan zonder hoofdpijn wakker word. Houd daar dus juist een paar uur per dan de ramen open en de deur dicht.

4. Stop tocht

Zolang je last hebt van tocht gaat warmte snel verloren en voelt een ruimte niet warm aan. Controleer dus deuren en ramen op mogelijke tochtige kieren. Breng waar nodig ook tocht strippen aan om de koude luchtstroom tegen te houden.

5. Vloerbekleding

Een tapijt of kleed is niet alleen lekker warm aan je voeten, maar het voorkomt ook dat warme lucht door de vloer wegtrekt. Haal dus een groot vloerkleed in huis voor de ruimten die het meest gebruikt worden. In de keuken is het wellicht niet zo handig, maar in je woon- en slaapkamer kan een vloerkleed zeker van pas komen. Daarbij is het ook een echte sfeermaker. Kies een kleed dat je interieur aanvult en je slaat meteen twee vliegen in een klap.