Kunst kiezen voor je woonkamer in 5 stappen

Je wilt jouw persoonlijke leefruimte verrijken met kunst. En als je een nieuwe kamer gaat inrichten of wil herinrichten, dan mogen één of meerdere kunstwerken zeker niet ontbreken voor een persoonlijke touch. Maar hoe kies je een geschikt kunstwerk? Met behulp van deze vijf stappen kun jij laten zien dat het kiezen van kunst inderdaad een ware kunst is!

Stap 1. Het doel van je kunstwerk bepalen

  • Wil je iets hebben voor ‘de mooi’?
  • Wil je dat het kunstwerk een statement maakt?
  • Moet het jouw persoonlijkheid vertegenwoordigen?

Dit zijn vrij belangrijke vragen, want aan de smaak herken je vaak de mens. Kies voor een kunstwerk dat positieve gevoelens bij je oproept. Voor iets waar jij feeling mee hebt. Misschien moet het wel een hobby van je vertegenwoordigen. Misschien is de allermooiste reisfoto die je ooit hebt gemaakt? Hoe dan ook, je kunt ervoor zorgen dat mensen jou in het kunstwerk herkennen, maar het is vooral belangrijk dat je jezelf erin herkent.

Stap 2. Wat voor kunstwerk moet het zijn?

Zoek je een schilderij of een quilt? Een beeld, een ets of een muurgrote poster? Een antieke telefoon of een hypermoderne spiegel? De mogelijkheden zijn eindeloos en je hebt de moeilijke taak om uit die eindeloosheid te kiezen. Gelukkig heb je het doel van je kunstwerk al bepaald, dus dat scheelt al wat zoekwerk. 

Stap 3. Waar moet je het kunstwerk plaatsen?

  • Moet het aansluiten bij de stijl van je woonkamer?
  • Moet het kunstwerk qua kleur en/of vorm juist voor contrast zorgen?
  • Moet de vorm van een bepaald meubel erin terugkomen?

Plaats je kunstwerk ergens waar het opvalt. Maak van tevoren desnoods wat plek vrij zodat je al wat metingen kunt doen. Heb je meerdere kunstwerken, dan moet je het ‘masterpiece’’ centraal stellen. Zorg ook voor een goede belichting op de plek waar het kunstwerk moet staan of hangen, want het is zonde als mooie kunst in het donker verborgen blijft.

Stap 4. Hoe duur moet het kunstwerk zijn?

Wil je een origineel kunstwerk of neem je ook genoegen met een replica, als die tenminste voorhanden is? Voor je portemonnee is dat laatste misschien wel voordeliger, maar misschien wil je – met het oog op een stijgende waarde – juist investeren in een origineel. waar je ook voor kiest: kies verstandig en werk je niet in de schulden om met iets unieks naar huis te kunnen gaan. 

Stap 5. Waar vind je een geschikt kunstwerk?

Kunst is overal. Bijvoorbeeld in een winkel, antiekzaak of kunstgalerie. Of op een verrassende plek, zoals de met graffiti bespoten buitenmuur van je eigen woning. Natuurlijk kun je allerlei geijkte verkooppunten aflopen en (vlooien-)markten bezoeken. Doe dat zelfs zo vaak als je kan, want je weet maar nooit waar je iets origineels aantreft.