Hoe kies ik de perfecte zitbank uit?

Het uitkiezen van een zitbank is vaak een lastigere opgave dan gedacht. Er zijn een hele hoop aspecten waaraan gedacht moet worden bij het uitkiezen van een bank. Je wil voorkomen dat je veel geld hebt uitgegeven aan bank die je naar een paar weken toch niet zo mooi vindt of dat je de bank toch te klein vindt. Om miskopen te voorkomen en jou te helpen met het kiezen van de perfecte bank, lees je in dit blog verschillende tips die jou gaan helpen bij je keuze van de perfecte bank. 

Afmetingen van de woonkamer

De eerste stap bij het uitkiezen van een bank, zijn de afmetingen. Je kan een bank wel super mooi vinden, maar de bank moet wel passen. Om teleurstellingen en fouten te voorkomen is het van belang om vooraf te weten wat de afmetingen de ruimte zijn. Een bank  mag dan wel precies in de kamer passen, maar er moet ook nog ruimte zijn om te kunne lopen. Houdt hier rekening mee. Ook zal niet iedere vorm bank passen in jouw woonkamer.

Vorm van de bank

Bij het kiezen van een bank moet je ook rekening houden met de vorm van de bank. Je kan grofweg uit drie soorten banken kiezen, dit kun je aanvullen met eenpersoonse zitplekken, hier lees je verder in het blog meer van.

  • De eerste ‘soort’ bank is de hoekbank. De hoekbank is steeds populairder geworden en is vooral handig voor gezinnen. Een hoekbank is een bank die zo gekoppeld is dat er een hoek zit in de bank. Een hoekbank is beschikbaar in vele formaten. Je kan zelf bepalen waar je de hoek wilt en je kunt de lengtes van de bank bepalen.
  • Heb jij nu een groot gezin of ben je op zoek naar een grote bank, dan kun het beste kiezen voor een bank met een u-vorm. Een bank met een u-vorm is eigenlijk een hoekbank, met twee hoeken. Een bank met u-vorm is alleen geschikt voor mensen met een grote woonkamer, want een u-bank neemt erg veel ruimte in beslag.
  • De laatste bank vorm, is een 2-zits of een 3-zits bank. Deze bank is geschikt voor stelletjes of mensen die alleen wonen. Dit wilt niet zeggen dat je als gezin geen 3-zits bank kan hebben, maar dan kun je het in combinatie doen met eenpersoons zitplekken of een tweede 2-zits of een 3-zits bank. 

Eenpersoons zitplekken

Eenpersoons zitplekken kun je toevoegen om extra zitruimte te creëren, of om contrast te creëren in de zitplekken. Je hebt verschillende soorten eenpersoons zitplekken. Denk aan een chaise longue, poef, fauteuil of een hocker. De eenpersoons zitplek is leuk om te kiezen in een andere kleur dan de bank voor een leuk kleurcontrast in de woonkamer. 

Materialen en kleuren 

Nu je bepaald hebt wat voor banken en eventuele extra zitplekken je wilt hebben kun je materialen kleuren gaan uitkiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit leer, stof of suède. Als je het materiaal gekozen hebt kun je vervolgens de kleur gaan uitkiezen. Als je de kleur hebt uitgekozen is je bank klaar en kun je de bank bestellen.