Je keuken ontwerpen doe je zo!

Een keuken ontwerpen is iets waar je vaak niet bij nadenkt. Je zorgt ervoor dat alle dingen die je écht nodig hebt aanwezig zijn en vanuit daar probeer je het misschien nog een beetje op te fleuren, maar heel veel aandacht besteden de meeste mensen daar niet aan. Toch is de keuken vaak een plek waar je veel tijd doorbrengt en daarom zouden de meeste mensen er meer tijd in moeten steken. Met deze tips kan jij jouw keuken perfect ontwerpen. 

Hoogtes van de werkbladen

Vaak hoor je mensen dingen als: ‘’Ik vind het keukenblad net te hoog’’ zeggen. Dat kan komen doordat je het huis, met de keuken erbij, over hebt gekocht van iemand anders, die groter was dan jij, maar het kan ook zo zijn dat je er niet goed genoeg over hebt nagedacht. Voor mensen groter dan 170 centimeter is een hoogt van 95 centimeter of hoger ideaal. Terwijl je als je kleiner bent beter met een hoogte van 90 centimeter kan werken. 

De 3 belangrijke zones in een keuken

In een keuken zijn een paar belangrijke zones. De 3 belangrijkste en meest gebruikte zones zijn de voorbereidingszone, kookzone en de spoelzone. Elke zone is bedoeld voor een bepaalde taak en heeft daarom een speciale plaats in de keuken nodig.

Kookzone

Het belangrijkste deel van de keuken: de kookzone. In deze zone staan de oven en het fornuis. De kookzone moet worden ingericht op jouw behoeftes bij het koken. Je hebt sowieso pannen bij de hand hebben. 

Voorbereidingszone

Voor het eten moet je vaak dingen snijden/klaarzetten. Dat doe je in de voorbereidingszone. Die hoort naast de kookzone te zitten zodat je met je spullen die je voorbereid hebt gelijk aan het koken kan. Je voorbereidingszone moet niet te groot maar ook niet te klein zijn. In kleine keukens is het handig om met uitschuifbare stukken te werken, om zo meer ruimte voor de voorbereidingszone te creëren. 

Spoelzone

In deze zone staan de vaatwasser, wasbak en de prullenbak. De vaatwasser moet zo dicht mogelijk bij de wasbak zitten, zodat je borden/pannen af kan spoelen en meteen in de vaatwasser kan zetten. de prullenbak kan het beste onder de wasbak zitten.