Zo richt je jouw studentenkamer efficiënt in!

Het schooljaar is weer begonnen en dit betekend dat veel studenten op zoek gaan naar een studentenkamer. Wanneer je dan eindelijk de studentenkamer hebt gevonden kan het inrichten van de kamer nog knap lastig zijn. Vaak gaat het om een beperkt aantal vierkante meters en is je budget waarschijnlijk ook niet heel groot. Om je een handje op weg te helpen hebben wij een stappenplan voor het inrichten van een studentenkamer opgesteld.

Stap 1: maak een plattegrond

Je wilt natuurlijk dat alles wat je nodig hebt in de kamer past. Het is dan ook belangrijk om precies te weten hoe groot de ruimte is. Meet dus eerst alle muren, hoeken en hoogten op en teken een plattegrond op schaal. Dit hoeft echt niet heel uitgebreid. Een liniaal, potlood en ruitjes papier is eigenlijk alles wat je nodig hebt. 

Stap 2: richt je kamer in op papier

Voordat je de kamer gaat inrichten is het belangrijk om te bepalen wat je absoluut nodig hebt. Dat zijn dus geen extra’s, maar echt de basis dingen zoals een bed, bank en bureau. Teken deze meubels op schaal op een apart papier en knip ze uit. Zo kun je de meubels heel makkelijk heen en weer schuiven op de plattegrond die je gemaakt hebt. Dit doe je totdat je de perfecte indeling gevonden hebt.

Stap 3: maak een lijstje

Nu je weet wat je allemaal nodig hebt en hoe groot je meubels mogen zijn, kun je een lijstje maken van de spullen die je al hebt en die je nog moet aanschaffen. Geen elk item een cijfer. Dit wensenlijstje wordt jouw leidraad voor het aanschaffen van nieuwe meubels.

Stap 4: Bepaal het budget

Voordat je als een gek gaan inslaan is het verstandig om een begroting op te stellen. Wat worden je maandelijkse lasten en inkomsten? Misschien willen je ouders nog iets bijdragen aan de inrichting van je studentenkamer, of heb je nog een familielid met een oude bank of tafel die je zo mee kunt nemen. Dat scheelt natuurlijk ook al weer. Aan de hand van die begroting kun je bepalen hoeveel geld je overhoudt voor nieuwe spullen. Waarschijnlijk kun je niet alles in een keer aanschaffen, maar dat is heel normaal en ook helemaal niet erg, want als je een tijdje in je kamer woont, weet je veel beter wat je nog nodig hebt.

Stap 5: inkopen doen

Je weet het budget en je weet wat je absoluut nodig hebt. Tijd om te shoppen! Onze beste tip? Check eerst bij vrienden en familieleden of zij nog meubels over hebben. Zo niet, zoek dan eens op marktplaats, Etsy of een kringloopwinkel. Voor de basics kun je natuurlijk goed slagen bij winkels als Ikea en Xenos.

Stap 6: inrichten maar!

Wanneer je al je meubels verzameld hebt is het dan eindelijk tijd voor de inrichting van je studentenwoning. Zet alle meubels in je kamer en kleed het leuk aan met allerlei accessoires. Je zult zien dat je zo je binnen no-time thuis voelt in je nieuwe stekkie!