Deurgrendels plaatsen

Deurgrendels plaatsen is een gemakkelijke manier om je woning extra veiligheid te geven tegen ongewenste indringers maar ook om bijvoorbeeld je tuindeur gemakkelijk af te sluiten. Deurgrendels kunnen ook handig zijn voor het sluiten van een roldeur bijvoorbeeld de garagedeur.

Het plaatsen van een deurgrendel

Om een deurgrendel te plaatsen heb je het volgende nodig:

  • De deurgrendel
  • Een schroevendraaier
  • Een boormachine
  • Een meetlint
  • Een potlood
  • Een waterpas
  • Schroeven
  • Pluggen (optioneel)
  • Beitel
  • Schuurpapier

Zodra je dit allemaal hebt verzameld is het tijd om aan de slag te gaan.

Stap 1

Als eerste is het van belang te bepalen waar je het deurgrendel wilt plaatsen, houd hierbij rekening met de lengte van overige gebruikers. Nadat je de locatie hebt bepaald teken je met behulp van het waterpas een recht lijn op zowel de deur als de deurpost. Kies ofwel voor een bovenlijn of onderlijn, hiermee bedoelen we dat de lijn boven of onder het deurgrendel moet lopen. Houd nu de grendel inclusief sluiting op of onder de lijn en teken deze (de grendel) af. De plekken waar de schroeven moeten komen dien je ook af te tekenen. 

Stap 2

Boor de gaten waar de schroeven moeten komen uit, gebruik je pluggen neem dan een boor die overeenkomt met de maat van de plug. Gebruik je geen pluggen neem dan een boor die net iets dunner is dan je schroeven. Voor kleine deurgrendels zijn pluggen overbodig omdat de schroeven erg klein zullen zijn. Bij erg grote stevige grendels is een plug soms wenselijk. 

Stap 3

Plaats het deurgrendel en schroef deze vast op de deur. Sluit de grendel en plaats de sluiting. Schroef nu de sluiting vast. Kijk of de grendel goed open en dicht gaat, zo ja dan ben je klaar. Gaat de grendel slecht open en dicht of weigert deze volledig te bewegen dan heb je (waarschijnlijk) de sluiting te strak vastgezet. Draai de schroeven van de sluiting een halve of een slag terug en probeer het opnieuw. Lukt het nu nog steeds niet het deurgrendel te openen of te sluiten dan is het tijd voor stap vier.

Stap 4

Je deurgrendel sluit niet of gaat niet open, verwijder de deurgrendel door alle schroeven los te schroeven nadat je kijkt waar de grendel of de sluiting niet gelijk loopt. Controleer met de waterpas aan welke kant (deur of kozijn) de helling zich bevind. Ga te werk met een beitel om het deurgrendel gelijk te krijgen met de sluiting of andersom. Het is aan te raden te beitelen aan de sluiting kant (kozijn) maar soms is het vooral bij oudere deuren noodzakelijk iets van de deur af te nemen. Beitel eerst tegen de houtlijn in en vervolgens met de houtlijn mee. Hierdoor voorkom je dat het hout uitscheurt. Houd de deurgrendel en sluiting weer op de zo juist gebeitelde plek en kijk of deze recht lopen. Zo nee beitel iets verder zo ja schroef de grendel en sluiting vast. Als het goed is kun je de grendel nu wel sluiten en openen.